Jubilejný 35. ročník Zamagurských folklórnych slávností bude mať viacero ťahúňov

10.05.2011 Stará Ľubovňa

Poprad 10. mája (TASR) – Jubilejný 35. ročník Zamagurských folklórnych slávností (ZFS), ktoré sa uskutočnia na budúci víkend (20. – 22. mája) v Červenom Kláštore a v Spišskej Starej Vsi, bude mať viacero ťahúňov. Azda najväčším z nich je vystúpenie hudobnej skupiny IMT Smile, ktoré bude v piatok (20.5.) v amfiteátri v Červenom Kláštore.
Ešte pred tým však budú živou pozvánku lákať v obciach regiónu detské folklórne súbory (DFS) Pieniny a Rovienka zo Spišskej Starej Vsi a Flisocek z Červeného Kláštora. \"Ďalšími ťahúňmi sú v sobotu SĽUK, profesionálny folklórny kolektív z Bratislavy a v nedeľu okrem zahraničných súborov je to aj ľudová hudba Jána Berkyho Mrenicu s tanečným kolektívom Čarovné ostrohy,\" doplnil Juraj Švedlár z Podtatranského osvetového strediska.
ZFS sú prvým festivalom, ktorý otvorí Dni tradičnej kultúry na Slovensku. Okrem vystúpení FS zo Slovenska, Poľska, Česka, Maďarska, Litvy a Ruska sa predstavia aj tradiční odzemkári zo Slovenska a Čiech, ktorí si pripravili aj tanečnú dielňu. Tá bude prebiehať v Centre voľného času v Spišskej Starej Vsi od stredy (18.5.) až do soboty (21.5.). \"Tento festival dostáva punc medzinárodného festivalu, tanečnú dielňu bude viesť 10 tanečníkov, odzemok ako taký chcú Česi a Slováci zapísať do dedičstva tradičnej kultúry,\" doplnil Švedlár.
V rámci sprievodných podujatí bude predstavený región Orava, okrem tanečníkov sa predstavia aj remeselníci, prezentovaná bude aj gastronómia a návštevníci si budú môcť pozrieť aj výstavu plastík ľudových rezbárov zo zbierky Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne. Vystúpia aj dva rómske FS, súčasťou festivalu bude aj splav na pltiach po Dunajci. V amfiteátri v Červenom Kláštore sa bude konať trh ľudových remesiel.
Na festivale vystúpi dohromady viac ako 1000 účinkujúcich a 22 folklórnych súborov. Permanentná vstupenka na všetky tri dni stojí 11 eur. V prípade nepriaznivého počasia sa program uskutoční v Kultúrnom dome v Spišskej Starej Vsi. Po minulé roky navštívilo ZFS počas troch dní okolo 10.000 milovníkov folklóru a tradícií. ZFS organizuje POS, Prešovský samosprávny kraj, obec Červený Kláštor, mesto Spišská Stará Ves, nezisková organizácia Cyprián a Ľubovnianske osvetové stredisko.
 

Vyberte región